Podcasts

Gezonde Zaken

 

In deze podcast geven we een podium aan inspirerende professionals die hun licht laten schijnen op actuele zorgproblemen in onze samenleving. We richten ons vooral op kwesties waar nog te weinig over wordt gesproken. Hoe kunnen wij, als zorgprofessionals, deze problemen effectief aanpakken?

Ben jij een zorgprofessional op zoek naar inspiratie? Abonneer je dan nu en mis niets!

Gezonde Zaken wordt gehost door Claire Tilbury, huisarts bij Teladoc Health.

In de eerste drie afleveringen duiken we dieper in het thema mentale gezondheid. We bespreken onderwerpen zoals eenzaamheid, geldzorgen bij jongeren en mentale problemen bij mannen.

In de komende 3 afleveringen zoomen we in op mentale gezondheid. We bespreken geldproblemen bij jongeren, mentalen problemen bij mannen en onze eerste aflevering gaat over eenzaamheid.

Eenzaamheid is een urgent probleem: bijna de helft van de volwassen bevolking voelt zich eenzaam, en vanaf 75 jaar neemt dit percentage flink toe. Wat kunnen we doen om ons minder eenzaam te voelen?

Te gast is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid, Anja Machielse. Haar onderzoeken benadrukken het belang van sociale relaties, zowel in het persoonlijke leven als voor de bredere gemeenschap.

Thema’s als sociaal isolement, eenzaamheid, sociale weerbaarheid en zingevingsvragen staan centraal.
Ook te gast is onze collega huisarts Marnix van der Tuin live vanuit Spanje.

In de tweede aflevering gaat het over geldproblemen bij jongeren, een belangrijk onderwerp. Volgens het Nibud heeft bijna 40 procent van de jongeren elke maand moeite om rond te komen, en een derde van de werkende jongvolwassenen heeft een wisselend inkomen. Meer dan een kwart zegt regelmatig geen geld te hebben voor noodzakelijke zaken. In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren onder de 24 met schulden met 70% gestegen.

Te gast is de rappende psycholoog en singer-songwriter ‘Daisz’, bekend van Instagram. Met haar bijna 15.000 volgers bespreekt ze moeilijke thema’s door middel van muziek en spoken word, en haalt ze deze uit de taboesfeer.

Ook Kees Kraaijeveld is te gast, directeur en medeoprichter van de Argumentenfabriek. Dit denkbedrijf helpt klanten uit diverse sectoren strategische beslissingen te nemen door hun denkwerk in goede banen te leiden. Kees schreef meerdere boeken, waaronder ‘Mentale vooruitgang: Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland?’

En tot slot, Lynn Slippens, mental coach bij Teladoc Health.

Hoe beïnvloeden sociale media de financiële beslissingen van jongeren? En wat kunnen we doen om de schaamte rondom geldproblemen te doorbreken?